Αρχική Σελίδα
Προφίλ ΚΕΤΑ ΠΕΣΕ
Περιφερειακή Δομή
Συχνές Ερωτήσεις
Δίκτυα Επιχειρήσεων
Ίδρυση - Αδειοδότηση Επιχειρήσεων
Νέος Αναπτυξιακός Νόμος 3299/2004
Εκδηλώσεις-Συνέδρια

 

 

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Θέλω να κάνω μία επιχείρηση. Mπορώ να ξεκινήσω μια επιχείρηση από την αρχή και να επιδοτηθώ; Υπάρχουν προγράμματα που θα με βοηθήσουν;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ναι. Υπάρχουν προγράμματα από το Υπ. Ανάπτυξης και τον ΕΟΜΜΕΧ που σε βοηθάνε να δημιουργήσεις τη δική σου επιχείρηση από το «μηδέν».

ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις για να επιχορηγηθεί κάποιος από τη «ΝΕΑΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ»;.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ναι. Στο πρόγραμμα της «Νεανικής Επιχειρηματικότητας» μπορεί να υποβάλει πρόταση επενδυτικού σχεδίου ένας νέος ή μια νέα που έχει γεννηθεί από το 1966 μέχρι το 1987, είναι άνεργος/η, μισθωτός/ή ή ελεύθερος/η επαγγελματίας και δεν ασκούσε επιχειρηματική δραστηριότητα από 1/1/2004 μέχρι και την ημερομηνία προκήρυξης του προγράμματος.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι σημαίνει ελεύθερος επαγγελματίας και τι σημαίνει ασκώ επιχειρηματική δραστηριότητα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ελεύθεροι επαγγελματίες θεωρούνται τα άτομα που ασκούν κάποιο επάγγελμα από αυτά που ορίζονται από το άρθρο 48 του Ν.2238/1994 (Φορολογία Εισοδήματος) και είναι ενδεικτικά ο μηχανικός, ο οικονομολόγος, ο λογιστής, ο γιατρός κ.α. Επιχειρηματική δραστηριότητα σημαίνει ότι έχεις μία επιχείρηση, ένα μαγαζί στο όνομα σου ή ακόμα είσαι μέτοχος ή εταίρος σε μία εταιρεία ανεξαρτήτως ποσοστού συμμετοχής. Οπότε, αν έχεις μια επιχείρηση ή ένα μαγαζί στο όνομα σου ή είσαι συνεταίρος σε κάποια επιχείρηση έστω και με 0,5% δεν μπορείς να επιδοτηθείς από το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Για το πρόγραμμα της «ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ» τι ισχύει;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Στο πρόγραμμα της «Γυναικείας Επιχειρηματικότητας» έχουν δικαίωμα υποβολής πρότασης επενδυτικού σχεδίου, δηλαδή έχουν δικαίωμα να υποβάλουν αιτηση για να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση, μόνο γυναίκες που έχουν γεννηθεί από το 1950 έως το 1987, είναι μισθωτές ή άνεργες ή ελεύθεροι επαγγελματίες και δεν ασκούσαν επιχειρηματική δραστηριότητα από 1/1/2004 μέχρι την προκήρυξη του προγράμματος.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είναι σχεδόν ίδια τα προγράμματα της νεανικής και της γυναικείας επιχειρηματικότητας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είναι τα ίδια προγράμματα με τη μόνη διαφορά ότι στο πρόγραμμα της νεανικής επιχειρηματικότητας έχουν δικαίωμα να υποβάλουν πρόταση για να κάνουν τη δική τους επιχείρηση νέοι και νέες που έχουν γεννηθεί από το 1966 έως το 1987, ενώ στο πρόγραμμα της γυναικείας επιχειρηματικότητας έχουν δικαίωμα να υποβάλουν μόνο γυναίκες που έχουν γεννηθεί από το 1950 μέχρι το 1987. Ολες οι άλλες προϋποθέσεις είναι ίδιες.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μπορώ να κάνω οποιαδήποτε επιχείρηση ή επιδοτούνται κάποιες συγκεκριμένες; Μπορώ να κάνω μια καφετέρια, ένα μπαράκι, ένα εμπορικό κατάστημα, μία ταβέρνα, ένα ψητοπωλείο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τα προγράμματα επιδοτούν συγκεκριμένες δραστηριότητες. Επιδοτείται η δημιουργία επιχείρησης στον τομέα της μεταποίησης και στον τομέα των υπηρεσιών. Δεν επιδοτείται πάντως το λιανικό εμπόριο. Η μόνη δραστηριότητα που επιδοτείται από τον τομέα του εμπορίου είναι το λιανικό εμπόριο χειροτεχνικών προϊόντων πιστοποιημένων με σήμα χειροτεχνίας από τον ΕΟΜΜΕΧ. Κάποιες άλλες δραστηριότητες ενδεικτικά στον τομέα των υπηρεσιών είναι η δημιουργία παιδικού σταθμού, βρεφονηπιακού σταθμού, παιδότοπου, κομμωτηρίου, πλυντηρίου αυτοκινήτων, επιχείρησης συντήρησης αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών, φωτογραφείου, επιχείρησης παραγωγής φωτοαντιγράφων, τουριστικού πρακτορείου και άλλες.

Στον τομέα της μεταποίησης είναι όλες οι επιχειρήσεις που κατασκευάζουν, που παράγουν κάποιο προϊόν, εκτός από τις επιχειρήσεις που μεταποιούν προϊόντα του πρωτογενούς τομέα, δηλαδή κρέας, αγροτικά προϊόντα, τυρί, λαχανικά και άλλα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπάρχουν ανώτερα και κατώτερα όρια για το ποσό της επένδυσης και ποιά είναι αυτά; Και βεβαίως, το πιο σημαντικό, ποιό είναι το ποσοστό επιδότησης από το πρόγραμμα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το επενδυτικό σχέδιο ή αλλιώς ο προϋπολογισμός, για να επιδοτηθεί πρέπει να είναι συγκεκριμένος. Για το κομμάτι των υπηρεσιών ο επιδοτούμενος προϋπολογισμός πρέπει να είναι μεταξύ 30.000 και 100.000 Ευρώ. Δηλαδή η επένδυσή σου πρέπει να είναι το λιγότερο 30.000 Ευρώ και το ανώτερο 100.000 Ευρώ.

Για το κομμάτι της μεταποίησης η επένδυση πρέπει να είναι μεταξύ 30.000 και 150.000 Ευρώ.

Η επιδότηση καλύπτει το 50% του επενδυτικού σχεδίου.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μπορείς να μου το αναλύσεις περισσότερο; Αν η επένδυσή μου δεν φτάσει το ποσό των 30.000 Ευρώ ή αν η επένδυσή μου ξεπεράσει το ποσό των 100.000 Ευρώ στον τομέα των υπηρεσιών τι θα γίνει; Τι συνέπειες θα έχω;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αν η επένδυσή σου δεν φτάσει το ποσό των 30.000 Ευρώ, τότε δεν θα μπορέσεις να «μπεις» στο πρόγραμμα, γιατί το πρόγραμμα το θέτει ως προϋπόθεση. Οπότε δεν εγκρίνεσαι και δεν παίρνεις τα χρήματα της επιδότησης. Αν όμως η επένδυσή σου ξεπεράσει τα 100.000 Ευρώ, το πρόγραμμα δεν σε βγάζει «έξω», απλώς δεν σου επιδοτεί το παραπάνω ποσό. Να το κάνουμε πιο χειροπιαστό με ένα παράδειγμα. Έστω ότι θέλεις να ασκήσεις μια δραστηριότητα στο τομέα των υπηρεσιών και η επένδυσή σου θα κοστίσει 150.000 Ευρώ, το πρόγραμμα δεν θα σε «βγάλει έξω» αλλά δεν θα σου επιδοτήσει τα χρήματα από τις 100.000 μέχρι τις 150.000 Ευρώ. Δηλαδή, είτε 100.000 Ευρώ κάνεις επένδυση είτε 150.000 Ευρώ, το πρόγραμμα θα σου δώσει το 50% των 100.000 Ευρώ . Δηλαδή το ανώτερο ποσό που μπορείς να λάβεις σαν επιδότηση είναι τα 50.000 Ευρώ.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πότε θα πάρω τα χρήματα; Τα παίρνω πριν ξεκινήσω την επένδυση εφ' όσον εγκριθώ ή αφού κάνω την επένδυση;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Για να πάρεις τα χρήματα της επιδότησης πρέπει να παρουσιάσεις εξοφλημένα τιμολόγια. Δηλαδή να εξοφλήσεις το 50% της επένδυσης για να πάρεις το 50% του ποσού που σου αναλογεί. Έστω ότι θέλεις να κάνεις μία επένδυση που κοστίζει 100.000 Ευρώ. Η επιδότηση είναι 50% δηλαδή θα πάρεις 50.000 Ευρώ. Όταν πραγματοποιήσεις το 50% της επένδυσης σου, δηλαδή μόλις υλοποιήσεις τη μισή σου επένδυση και παρουσιάσεις εξοφλημένα τιμολόγια, θα έρθουν ελεγκτές από τον ΕΟΜΜΕΧ, θα σε ελέγξουν και αν τα βρουν όλα εντάξει, θα συντάξουν ένα κείμενο, μία απόφαση και θα σου εγκρίνουν το 50% από τα χρήματα που συνολικά δικαιούσαι. Δικαιούσαι 50.000 Ευρώ, θα σου εγκρίνουν τα 25.000 Ευρώ. Μόλις υλοποιήσεις και το υπόλοιπο 50% της επένδυσής σου και έχεις και την άδεια λειτουργίας της επιχείρησης, θα σου εγκρίνουν και το υπόλοιπο ποσό που δικαιούσαι, δηλαδή τα υπόλοιπα 25.000 Ευρώ.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πρέπει να έχω δηλαδή κάποια χρήματα και εγώ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ακριβώς για να υλοποιήσεις την επένδυση σου πρέπει να έχεις και εσύ κάποια χρήματα. Είπαμε ότι σου επιδοτεί το 50%. Οπότε πρέπει να έχεις και εσύ το υπόλοιπο 50% της επένδυσης. Πάντως, αν δεν έχεις το υπόλοιπο 50% της επένδυσής σου, το πρόγραμμα σε διευκολύνει και σου λέει ότι πρέπει υποχρεωτικά να έχεις το 20% της επένδυσης και το άλλο 30% μπορείς να το καλύψεις με δάνειο από κάποια τράπεζα. Το ποσό της ίδιας συμμετοχής πρέπει να είναι σε προσωπικό σου τραπεζικό λογαριασμό και όταν θα κάνεις την αίτηση για το επενδυτικό σου σχέδιο, θα πρέπει να παρουσιάσεις βεβαίωση από την τράπεζα, ότι όντως έχεις τα χρήματα στον προσωπικό σου λογαριασμό.

Βεβαίως πρέπει να έχεις κάποια χρήματα και για τα πρώτα λειτουργικά έξοδα της επιχείρησης, εφ' όσον την ξεκινήσεις.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ωραία, η επιδότηση είναι το 50% του επενδυτικού σχεδίου. Τι πράγματα όμως μπορώ να αγοράσω και να επιδοτηθώ; Ποιές δαπάνες μου καλύπτει το πρόγραμμα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το πρόγραμμα σου επιδοτεί δαπάνες για αρκετά πράγματα. Σου επιδοτεί όλα εκείνα που είναι αναγκαία, για να ξεκινήσεις από το μηδέν την επιχείρησή σου: αγορά μηχανημάτων, επίπλων, τηλεφώνων, τηλεφωνικού κέντρου, φαξ, ραφιών, ντέξιον, δαπάνες διαμόρφωσης του χώρου, δαπάνες διαφήμισης της νέας επιχείρησης, καθώς και κάποιες άϋλες δαπάνες. Οι δαπάνες που επιδοτούνται είναι αρκετές.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Το επενδυτικό μου σχέδιο πρέπει να το υλοποιήσω σε κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ή μπορώ να το υλοποιήσω όποτε θέλω;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το πρόγραμμα σου δίνει τη δυνατότητα να το υλοποιήσεις μέσα σε 18 μήνες από την ημερομηνία έγκρισης της επένδυσής σου.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Όλα αυτά ισχύουν και για τη Νεανική και για τη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ισχύουν ακριβώς τα ίδια. Είπαμε ότι τα δύο προγράμματα διαφέρουν μόνο στο θέμα της ηλικίας.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιά είναι η προθεσμία υποβολής των προτάσεων για επενδυτικά σχέδια;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Για το πρόγραμμα της ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ η καταληκτική ημερομηνία είναι η 26/4/2005 και για το πρόγραμμα της ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ η 13/5/2005.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πού υποβάλλω τον φάκελο; Και τι πρέπει να έχει μέσα ο φάκελος της πρότασης;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο φάκελος υποβάλλεται στον ΕΟΜΜΕΧ είτε με συστημένη επιστολή είτε αυτοπροσώπως. Θα περιέχει φωτοτυπίες της ταυτότητας, φωτοτυπίες πτυχίων, ένσημα, σεμινάρια, τις προσφορές των προμηθευτών από τους οποίους θα πάρεις τον πάγιο εξοπλισμό και τη μελέτη του επιχειρηματικού σχεδίου.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Το έντυπο της μελέτης πού θα το βρω;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μπορείς να το βρεις στην ιστοσελίδα του ΕΟΜΜΕΧ στο internet ή να το ζητήσεις από το ΚΕΤΑ (Κέντρο Επιχειρηματικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης).

ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπάρχουν άλλα προγράμματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Γ΄ ΚΠΣ ή είναι μόνο αυτά τα δύο προγράμματα που βοηθούν κάποιες ομάδες ανθρώπων;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Υπάρχουν αρκετά προγράμματα που βοηθούν και τις νέες επιχειρήσεις και τις υφιστάμενες, εμπορικές και μεταποιητικές.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπάρχουν προγράμματα για τις υφιστάμενες εμπορικές επιχειρήσεις;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ναι υπάρχουν. Έγινε η προδημοσίευση του προγράμματος για τις υφιστάμενες εμπορικές επιχειρήσεις και η τελική προκήρυξη θα «βγεί» τέλος Μαρτίου αρχές Απριλίου.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπάρχουν και σε αυτό το πρόγραμμα προϋποθέσεις για να ενταχθεί μία επιχείρηση και να επιδοτηθεί;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όλα τα προγράμματα από το Γ' ΚΠΣ έχουν προϋποθέσεις ένταξης. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα οι προϋποθέσεις είναι αρκετές αλλά θα σου πω τις σημαντικότερες, γιατί από αυτές εξαρτάται αν θα έχει μία επιχείρηση τη δυνατότητα να επιδοτηθεί. Για να έχει δικαίωμα μία επιχείρηση να υποβάλει επενδυτικό σχέδιο πρέπει α)να λειτουργεί νόμιμα β)να έχει ξεκινήσει τη δραστηριότητά της πριν την 1/1/2002 γ)να απασχολούσε κατά το 2004 με σχέση εξαρτημένης εργασίας τουλάχιστον ένα άτομο (1) μέχρι εννέα (9) εκφραζόμενα σε ετήσιες μονάδες εργασίας (ΕΜΕ) και το βασικότερο να ταξινομείται σε έναν από τους επιλέξιμους κλάδους του προγράμματος.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι σημαίνει επιλέξιμος κλάδος κατά το πρόγραμμα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το πρόγραμμα των εμπορικών επιχειρήσεων δεν επιδοτεί όλους τους κλάδους του εμπορίου (χονδρικού ή λιανικού). Για να ξέρει ο επιχειρηματίας αν είναι μέσα στους επιλέξιμους κλάδους θα πρέπει να δει στο πεδίο 761 του εντύπου Ε3, δηλαδή της φορολογικής δήλωσης της επιχείρησης, τον Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας. Στο πεδίο 761 αναγράφεται ο Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας που αντιστοιχεί στα μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Αυτό είναι εύκολο να το μάθει ο επιχειρηματίας; Πού μπορεί να το ρωτήσει;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μπορεί να κοιτάξει το έντυπο Ε3 και να δει στο πεδίο 761 τον κωδικό αριθμό δραστηριότητας (είναι ένας 8ψήφιος αριθμός) ή να ρωτήσει τον λογιστή του.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπάρχουν άλλες προϋποθέσεις για να υποβάλει μία εμπορική επιχείρηση αίτηση για επιδότηση;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Υπάρχουν αλλά αυτές είναι οι κυριότερες. Αν ισχύουν αυτές οι προϋποθέσεις, τις υπόλοιπες τις βλέπουμε στην πορεία.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Έστω ότι πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις, τι δαπάνες μπορεί να κάνει μία εμπορική επιχείρηση και να επιδοτηθεί;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μπορεί να κάνει ανακαίνιση, αναμόρφωση χώρων, να αγοράσει ράφια, πάγκους, ντέξιον, να κάνει υδραυλικές και ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, εγκαταστάσεις πυρασφάλειας, κλιματισμού, να αγοράσει Η/Υ και λογισμικό, να κάνει διαφήμιση, να αγοράσει έπιπλα, να αγοράσει αυτοκινούμενα μεταφορικά μέσα επαγγελματικής και μόνο χρήσης μέχρι 30.000 Ευρώ και κάποιες άλλες άϋλες δαπάνες. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα δίνεται η δυνατότητα στις εμπορικές επιχειρήσεις να κάνουν αρκετά πράγματα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Το επενδυτικό σχέδιο είναι συγκεκριμένο ή ο επιχειρηματίας μπορεί να πραγματοποιήσει οποιοδήποτε ύψος επένδυσης και να επιδοτηθεί; Και πόση είναι η επιδότηση που του δίνει το πρόγραμμα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το επενδυτικό σχέδιο που θα επιδοτηθεί πρέπει να είναι από 40.000 Ευρώ μέχρι 100.000 Ευρώ και η χρηματοδότηση θα καλύψει το 40%.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Άρα πρέπει να έχει χρήματα και ο επιχειρηματίας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ακριβώς. Ο επιχειρηματίας πρέπει να έχει το υπόλοιπο 60% της επένδυσής του. Πάντως το πρόγραμμα του δίνει τη δυνατότητα να έχει μόνο το 25% του επενδυτικού σχεδίου και το υπόλοιπο 35% να το εξασφαλίσει με τραπεζικό δανεισμό.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Αν δεν έχω εγγυήσεις, η τράπεζα δεν μου δίνει δάνειο. Υπάρχει κάποια διευκόλυνση σε αυτό το θέμα της εγγύησης;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Βεβαίως. Σε περίπτωση τραπεζικού δανεισμού υπάρχει το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ Α.Ε.) που αναλαμβάνει σημαντικό τμήμα των εγγυήσεων που απαιτούνται για τη σύναψη του δανείου. Βεβαίως το ΤΕΜΠΜΕ, για να εγγυηθεί για ένα μέρος του δανείου, κάνει πρώτα μια οικονομοτεχνική μελέτη και μετά προβαίνει στην παροχή εγγύησης. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείς να απευθυνθείς στο ΤΕΜΠΕ ΑΕ, Λεωφ. Αμαλίας 26 - ΑΘΗΝΑ, τηλ. 2103311201-5, http://www.tempme.gr.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πότε μπορώ να κάνω την υλοποίηση του επενδυτικού μου σχεδίου;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πρέπει να υλοποιήσεις την επένδυσή σου μέσα σε πέντε μήνες (5) από τη στιγμή που θα εγκριθεί από τον ΕΟΜΜΕΧ και το Υπ. Ανάπτυξης το επενδυτικό σου σχέδιο.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πότε μπορώ να υποβάλω αίτηση για υπαγωγή στο πρόγραμμα και να επιδοτηθώ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν υπάρχει προς το παρόν επίσημη προκήρυξη του προγράμματος, οπότε δεν μπορούν υποβληθούν προτάσεις επενδυτικών σχεδίων. Έχει γίνει η προδημοσίευσή του και θα προκηρυχθεί τέλος Μαρτίου-αρχές Απριλίου.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπάρχουν προγράμματα ενίσχυσης μόνο για τις εμπορικές επιχειρήσεις;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όχι. Υπάρχουν προγράμματα και για τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις. Αυτά τα προγράμματα θα «ανοίξουν» μέσα στον Απρίλιο σύμφωνα με πληροφορίες μας. Θα πρέπει οι επιχειρηματίες σε αυτούς τους κλάδους να είναι σε αναμονή.

ΕΡΩΤΗΣΗ:  Άλλα προγράμματα που είναι «ανοιχτά» ή αναμένονται να ανοίξουν υπάρχουν;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αναμένεται να ανοίξει το «Δικτυωθείτε» για την αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών από τις επιχειρήσεις, αναμένεται να ανοίξει το πρόγραμμα για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων από άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ), αναμένεται να ανοίξει ένα πρόγραμμα από το Υπ. Εσωτερικών σε συνεργασία με την Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. για την αγορά πάλι ηλεκτρονικών υπολογιστών και λογισμικού, αναμένεται να «ανοίξει» το πρόγραμμα Leader+ για κάποιες περιοχές της Φθιώτιδας, αναμένεται να «ανοίξει» το πρόγραμμα για τις μεταποιητικές και τουριστικές επιχειρήσεις μέσω των ΠΕΠ. Επίσης αναμένεται να «ανοίξουν» τα προγράμματα για τον αγροτικό τομέα. Είναι «ανοιχτό» το πρόγραμμα για τον «Ποιοτικό εκσυγχρονισμό μικρών τουριστικών καταλυμάτων», είναι και ο αναπτυξιακός νόμος 3299/04.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πού μπορώ να πάρω πληροφορίες για όλα αυτά τα προγράμματα που ανέφερες;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μπορείς να πάρεις πληροφορίες για τα προγράμματα Νεανικής και Γυναικείας επιχειρηματικότητας, για το πρόγραμμα ενίσχυσης των εμπορικών επιχειρήσεων καθώς και για όλα τα άλλα προγράμματα που προαναφέρθηκαν από το ΚΕΤΑ-ΠΕΣΕ (Κέντρο Επιχειρηματικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας). Το γραφείο δημιουργήθηκε από τα επιμελητήρια της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, για να παρέχει δωρεάν ενημέρωση και συμβουλές σε εν δυνάμει επιχειρηματίες, δηλαδή σε αυτούς που θέλουν να ξεκινήσουν και να κάνουν τη δική τους επιχείρηση, το δικό τους μαγαζί ή και σε υφιστάμενους επιχειρηματίες, δηλαδή σε αυτούς που έχουν ήδη μια επιχείρηση ή ένα μαγαζί. Μπορούν αν σου δώσουν οποιαδήποτε επιχειρηματική συμβουλή και μάλιστα δωρεάν.

 

Μητρώο Συμβούλων
Επιχειρήσεις Στ. Ελλάδας
Forum